Dit is de functie van een draagarm in een Audi A3

De draagarm is het skelet van je auto. Het zorgt ervoor dat de auto veilig kan rijden en niet uit elkaar valt. Het is een zeer belangrijk onderdeel, ook in je Audi. Of misschien zelfs wel vooral in je Audi. De draagarm Audi A3 heeft namelijk zwaar werk te verrichten. De kans is ook groot dat je auto meerdere draagarmen heeft om al die kracht op te vangen.

Wat is een draagarm?

Net als veel andere onderdelen, is de draagarm zeer belangrijk. Het is misschien wel het belangrijkste onderdeel na de motor van de auto. De draagarm van een auto bestaat uit een stalen constructie waardoor de wielen van het voertuig worden verbonden met de ophanging of carrosserie. De draagarm zorgt ervoor dat de aandrijfkracht en remkracht overgebracht worden, zonder dat hierbij de stand van de wielen beïnvloed wordt. Er komt behoorlijk veel kracht op de draagarm te staan. Daardoor zijn voornamelijk de kogels en de rubbers in de hoeken van de draagarm soms aan vervanging toe. Deze slijten namelijk erg snel. Het is goed om te realiseren dat je dit vaak niet zelf kunt doen. Bij een garage kunnen ze het wel voor je oppakken. 

Wanneer moet ik vervangen?

Er zijn een aantal symptomen waaraan je kunt merken dat je draagarm aan vervanging toe is. Je kunt dan letten op de volgende signalen:

  • je stuur trekt; sturen gaat moeizamer of je auto trekt naar een kant
  • je hoort geluiden bij het sturen en tijdens het rijden
  • je hoort gebonk als je over onverharde wegen rijdt
  • je voelt een lichte tik tijdens het sturen
draagarm audi a3

Dit zijn de voornaamste tekenen dat er iets met de draagarm aan de hand is. Het kan echter ook andere oorzaken hebben dus laat dit altijd eerst controleren door een expert. Een volledige draagarm vervangen is in ieder geval vrijwel nooit nodig. Meestal zijn de kogels of rubbers aan vervanging toe. Dat is ook een veel voordeliger manier om het probleem aan te pakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *